2011 m. kovo 7 d., pirmadienis

Malcolm Gladwell - Mirksnis, gebėjimas, mąstyti, nemąstant

Perskaičiau knygą mirksnis, knyga, gan sudėtingo turinio. Kartais, net susimąstydavau, kokio ji žanro nors internetinėje parduotuvėje ji aiškiai priskirta prie mokslinės literatūros skyrelio.
Ją parašė psichologas M. Gladwell. Joje jis analizavo žmogaus mąstymą, analizuojant jis dažnai naudodavo gyvenimiškus pavyzdžius, visuomenės reakcijas į įvairius įvykius atpasakodavo juos, taip knygoje aš ir pastebėjau kruopelę ir grožinės, ir publicistinės literatūros.
Tačiau, kad ir kokių užuominų aš joje rasčiau, knyga yra skirta nagrinėti žmogaus psichologiją, o tiksliau stereotipų ir pirmojo įvaizdžio įtaką  tolimesnei žmogaus mąstysenai. Pats autorius pasako, kad pagrindinė knygos mintis - mes gebame mąstyti, nemąstant. Netikėtose situacijose elgiamės intuityviai, nemąstydami, retas tiesiog sustingstame, nors tai ir gi yra veiksmas ar poelgis vertas psichologų analizės. Autorius pasitelkia daug pavyzdžių ir parodo, kad kai kurias atvejais nemastydami visada pasielgiame teisingai, o kai kuriais visada neteisingai.
            Taip pat autorius padarė įdomią išvada, kad vis gi daugumą stereotipų kurie labai smarkiai įtakoja mūsų momentinį mastymą, iš tikrųjų turi tam tikrą pagrindą.
            Patariu šią knygą perskaityti tiems kurie yra pasiilgę kažko naujo ir turi šiek tiek laisvo apmąstymams (,,gautai informacijai suvirškinti kaip aš sakau“).  

Autorius, deja apie jį informacijos internete labai maža, neduosiu jokios nuorodos, geriau pačią knygą paskaitykite.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą