2011 m. kovo 5 d., šeštadienis

Don Žuanas

Perskaičiau Moljero komedija Don Žuanas. Na knyga pasirodė originali, ,,lengvo tipo“ – nevertė per daug susimąstyti, filosofuoti.
Ši knyga man pasirodė dabartinių ,,holivudinių“ komedijų pirmtakė. Kaip sakiau ji lengvai įkandama, knygos siužetas pats įtraukia į knygą, gilios minties nereikia ieškoti, nes jos, turbūt, ir nėra. Ir, manau, kad tai tikrai pliusas autorius jaučia, kad gili mintis išsiskirtų iš lengo, tų laikų buitinio kūrinio ir taptu tik tuščiažodžiavimu. Veikėjai tipiški tai yra juos galima įstatyti į tam tikrus rėmus, tas blogas, tas geras, 
Internete radau įdomią citatą - ,,tų laikų erotika“. Na atsižvelgiant į tų laikų papročius (kūrinys parašytas 1665 metais) taip kalbėti apie meilę gal ir ne buvo įprasta. Bet tai man tik dar kartą priminė Holivudą kuris laužo dabartines taisykles.
Kūrinyje labai didelę reikšmę turi bažnyčia. Don Žuanui dažnai grasinama dievo rūstybe, kūrinyje, net pats dievas apsireiškia. O tai ne katalikui atrodo kaip iš pasakėlės.  Tačiau parodo tai, kad visgi bažnyčia turėjo  labai didelę reikšmę žmonių gyvenimuose. Taip pat Iškyla ir klausimas, o galbūt Moljeras taip pavaizduodamas bažnyčią ją norėjo pakritikuoti?
Knygos siužetas įtraukia, o taip pat gan įdomus tų laikų žmogaus požiūris į tai kokia turi būti knyga, komedija, kūryba. 


Apie Moljerą wikipedijoje

1 komentaras:

  1. Gerbiamasis, ar jaučiate kokius niekus šnekate? Moljeras yra vienas didžiausių pasaulinės literatūros klasikų, kurio kūryba stoja greta Šekspyro, Čehovo, Ibseno, Sofoklio ir t.t. Nuodugniau pasigilinkite į šią asmenybę bei jos dramų analizes. Jeigu teigiate, jog "Don Žuanas" - lengvo tipo komedijukė stipriai apsirinkate. Lyginti Moljero darbus su Holivudu...Manote, toks kūrėjas, kaip Juozas Miltinis, būtų statęs spektaklius pagal dramaturgą, kurio kūryba primena Holivudinį kotletą? Pasakysiu tik tai, kad teatre nebereikalo sakoma, jog komedija pastatyti sunkiau už tragedija, nes po dideliu juoku slepiasi dar didesnis skausmas.

    AtsakytiPanaikinti