2011 m. kovo 5 d., šeštadienis

Klapėdos krašto sukilimo minėjimas

Sausio 14 dieną Kauno Ramovėje vykos vieša paskaita skirta paminėti Klaipėdos sukilimui  vykusiam 1923 metų Sausio 10 – 15 dienomis. Šiame renginyje apsilankiau ir aš. Trumpos istorikų kalbos buvo gan įdomios, taip pat buvo rodoma įdomi iki šiol viešai nepublikuota tarpukariu Klaipėdos krašte filmuota medžiaga.
Nebuvo apsiribota vien sukilimu, buvo kalbama ir apie tragišką rytų Prūsijos lietuvių likimą. Dažnas lietuvis, net nežino, kad Mažosios Lietuvos etninis regionas turėtų gerokai išeiti iš dabartinės Lietuvos respublikos teritorijos. Rytų Prūsijoje arba dabartinėje Kaliningrado srityje dar nuo gilios senovės iki antrojo pasaulinio karo gyveno didelė lietuvių bendruomenė kuri buvo sunaikinta Vokietijos nacionalistų.
Renginio gale keletą patriotinių dainų sudainavo choras, bet tai man pasirodė kiek ne laiku. Taip renginys buvo kultūrinis, bet labiau mokslinis, politinis, nei pramoginis. Dalis žiūrovų paliko salę chorui pradėjus dainuoti.

Klaipėdos sukilimo dalyviai

 
 Mažosios Lietuvos vėliava
Klaipėdos krašto vėliava

Lietuvos etniniai regionai
Samogitia -Žemaitija
Lithuania Minor -Mažoji Lietuva

 Mažoji Lietuva (wikipedija)
 Klaipėdos sukilimas (wikipedija)



P.S.
Pastebėjau, kad gan dažnai nepramoginio tipo renginiuose, nors ir gerai, bet ne laiku atliekami muzikiniai intarpai dažnai sulaukia auditorijos nepasitenkinimą. O renginių organizatoriai gan linkę daryt tą pačią klaidą. Tą pati pastebėjau ir  Kauno moksleivių aplinkotyros cento organizuotoje mokslinėje knoferencjoje.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą